Radio Białystok | Wiadomości | Kosa i siekiera pod stołem, kisiel owsiany na stole - zwyczaje wigilijne w XIX wieku w okolicach Ciechanowca [zdjęcia, wideo]
Przyzwyczailiśmy się do tego, jak wyglądają nasze święta. Zwyczaje wigilijne przejmujemy od swoich rodziców i często przenosimy je do własnych domów. Ale czy wigilia i święta zawsze tak wyglądały? Jak ten czas spędzali mieszkańcy XIX wiecznych dworów i gospodarstw?
- To był czas relaksu, czas kiedy można było odpocząć, zjeść potrawy, których nie jadło się każdego dnia. To, co było na stole, zależało od zamożności przygotowujących wigilię. Na bogatych dworach było więcej ryb, często wykwintnie przyrządzanych. W gospodarstwach często jadło się potrawy, o których dzisiaj nikt by nie pomyślał. Na przykład kisiel owsiany - mówiła Agnieszka Kiersnowska z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu.
Pod stołem często kładziono kosę i siekierę. Miało to chronić gospodarstwo przed... gryzoniami.