Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mięso z bobra wchodzi na kuchenne salony

Mięso z bobra wchodzi na kuchenne salony

12.02.2019, 12:42, akt. 18:24

Dużą sensację wśród suwalczan wzbudziło jedno ze zdjęć z ubiegłotygodniowego balu charytatywnego zorganizowanego przez Urząd Gminy Suwałki.
Na balu pojawił się bowiem upieczony bóbr. Goście chętnie tej potrawy próbowali. Jak się okazało, podobne danie pojawiało się też wcześniej na innych suwalskich balach. I nikt prawa nie złamał, bo bobry są obecnie chronione tylko częściowo.

fotolia.com
fotolia.com

Do konsumpcji tych zwierząt zachęca Wojciech Misiukiewicz, leśnik z Wigierskiego Parku Narodowego i autor świeżo wydanej książki „Vademecum bobrowe”.


Fenomenem północno-wschodniej Polski jest to, że jest to jedyny obszar, gdzie bobrzyna jest podawana. I to w różnej formie, bo pieczonej, gotowanej i wędzonej. Bardzo dobrze, że tak się dzieje, ponieważ bobrzyna, ze wszystkich dostępnych nam mięs, od wieprzowiny, poprzez drób, po wołowinę, jest zdecydowanie najzdrowsza. Zawiera bardzo dużo żelaza, posiada niewiele cholesterolu, ma wiele kwasów wielonienasyconych. Ponadto mięso bobra jest doskonale natlenione, ponieważ jest to gatunek, który potrafi długo przebywać pod wodą


Misiukiewicz przypomina, że bobry znajdują się pod częściową ochroną gatunkową i zgodnie z prawem od trzech lat można na nie polować.


Redukcja określonej liczby bobrów w danym województwie jest możliwa za zgodą regionalnych dyrekcji środowiska. Są to zwierzęta usuwane z terenów konfliktowych przez myśliwych i ewentualnie przez firmy zajmujące się żywołownymi odłowami. Polska jest najbardziej "zabobrzonym" krajem na świecie. Dwa lata temu skarb państwa wypłacił dla właścicieli gruntów prywatnych 22,5 milina złotych odszkodowania za wyrządzone przez bobry szkody. Myślę, że już czas, aby gospodarować tą populacją już na zasadach łowieckich, tak jak jest na całym świecie.


Z bobrów produkowane są też nalewki przeciwbólowe i remedia na choroby oczu czy wątroby. Z kolei z bobrowych skór wyrabia się luksusowe futra i czapki.

| red: mik, kap

ZOBACZ TEŻ:


Uwięziony w studzience bóbr odzyskał wolność

9.05.2018, 16:22

Dziś (9.05) nad ranem Suwalscy strażacy uratowali bobra.





ZNAJDŹ NAS





Gwiazdka z książką

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego






Źródło fot. Biblioteka Publiczna im. Marii Konopnickiej w Suwałkach
20.11.2024, 07:25, akt. 09:45

Będzie to sentymentalna podróż w czasie







Fotolia.com
14.11.2024, 08:38, akt. 08:40

Wilki w regionie nadal sprawiają problemy





źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok