Cykl audycji o regionalnych potrawach na Wigilię, przygotowany wspólnie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego w ramach „Promocji przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim”. W sobotę, 10 grudnia w Podlaskim Centrum Rolno-Towarowym w Białymstoku zorganizowano czwarte i ostatnie spotkanie w ramach "Wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego".
Cykl imprez zaczęliśmy 27 listopada w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej - wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich „Nove Dworzanki” przygotowywaliśmy postne dania wigilijne. Można było też zwiedzić skansen z przewodnikiem, dla dzieci uczestniczyły w warsztatach tematycznych. Pierwsza impreza z tego cyklu odbyła się w piątek - panie z kół gospodyń wiejskich przygotowywały dania mięsne na świąteczny stół w Nadbużańskim Ośrodku Promocji Produktu Lokalnego „Zagubek” w Drohiczynie.
Podczas świąt nie może zabraknąć słodkości. Te przygotowywaliśmy w Przystawańcach w gminie Puńsk w środę (30.11). Zwieńczeniem wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego była impreza 10 grudnia (sobota) - w nowej hali Giełdy przy ul. Andersa w Białymstoku. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Kreatywne Czechowianki” przygotowywały dania z karpia knyszyńskiego. Z kolei członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki” pokazały, jak przyrządzić świąteczne potrawy z użyciem kapusty i ogórków kiszonych. Poznaliśmy też podlaskich laureatów ogólnopolskiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo –Smaki Regionów”, którzy specjalnie na ten dzień przygotowali swoje potrawy nagrodzone kulinarną „Perłą”. Przedstawiony też był kolejny regionalny produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czyli podlaskie „Knysze”.
Projekt wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego: „Promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim” realizuje Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego.
Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja „Promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
W sobotę (10.12) zorganizowano czwarte i ostatnie spotkanie w ramach "Wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego".
W Przystawańcach w gminie Puńsk odbyło się kolejne spotkanie w ramach wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego.
Celem jest promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych. W ramach wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego w niedzielę (27.11) można było nauczyć się gotować w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej.
Celem jest promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim. Od Drohiczyna rozpoczęło się wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego.
Prowadzący:
Renata Reda