Radio Białystok | Wiadomości | GIS wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella w "Serze Złoty Mazur"
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella w jednej z partii sera żółtego w plastrach.
Chodzi o "Ser Złoty Mazur" produkowany przez Spółdzielnię Mleczarską "MLEKPOL" w Grajewie - pakowany w 150-gramowych paczkach, z datą spożycia do 28 listopada.
Zjedzenie go wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Jak dodaje GIS, producent podjął już działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Oświadczenie Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie w sprawie Ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności z dnia 24.09.2024 r. Głównego Inspektoratu Sanitarnego
W trosce o najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa naszych produktów informujemy, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w 1 z 5 próbek sera Złoty Mazur, plastry 150 g (numer partii: 30.08/P6, godz. 16:59 najlepiej spożyć przed: 28.11.2024, kod kreskowy: 5900820008406), pobranych w punkcie handlowym, wykryto obecność Salmonella Newport.
W związku z zaistniałą sytuacją Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol podjęła decyzję o prewencyjnym wycofaniu z rynku całej wskazanej partii produktu, niezależnie od podanej na opakowaniu godziny produkcji. Prosimy wszystkich konsumentów, którzy zakupili produkt ser Złoty Mazur, plastry 150 g, oznaczony numerem partii 30.08/P6, termin przydatności 28.11.2024 o jego niespożywanie i zwrot do placówki handlowej, z której pochodzi, jednocześnie podkreślając, że zwrotu można dokonać bez konieczności okazywania dowodu zakupu.
Za wszelkie niedogodności związane z zaistniałą sytuacją najmocniej przepraszamy.