Gotowana babka wielkanocna - przepis Danuty Radziajewskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Niewiarowie w gminie Trzcianne

2 kwietnia 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Gotowana babka wielkanocna - przepis Danuty Radziajewskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Niewiarowie w gminie Trzcianne | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Gotowana babka wielkanocna - przepis Danuty Radziajewskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Niewiarowie w gminie Trzcianne


Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • zapach cytrynowy
  • kieliszek spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki kakao
  • masa czekoladowa (1/4 kostki masła, pół szklanki cukru, 3 łyżki wody, 4 łyżki kakao)

Potrzebna jest metalowa forma na babkę z przykrywką.


Przygotowanie:

W misce ucieramy mikserem masła z cukrem i żółtkami (na przemian dodając żółtko i cukier), ucieramy dość długo, aż cukier rozpuści się i masa będzie prawie biała. Następnie dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego, kieliszek spirytusu, mąkę ziemniaczaną i tortową, proszek do pieczenia i 3 łyżki oleju. Znowu miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek jajek, które delikatnie wkładamy do przygotowanej wcześniej masy, mieszamy łyżką. 2/3 takiego ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i kaszą manną. Pozostałą część ciasta mieszamy z 3 łyżeczkami kakao i też wkładamy do formy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy szczelnie przykrywką do formy i wkładamy do gotującej się wody (2/3 wysokości formy), gotujemy pod przykryciem około godziny i 10 minut (żeby para wodna nie ulatniała się).  Z masła, cukru, kakao i wody robimy czekoladę, tak żeby wszystkie składniki się rozpuściły).  Po ugotowaniu babki przyozdabiamy ją czekoladą i różnymi słodkimi ozdobami.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok