Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Gotowana babka wielkanocna - przepis Danuty Radziajewskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Niewiarowie w gminie Trzcianne
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Gotowana babka wielkanocna - przepis Danuty Radziajewskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Niewiarowie w gminie Trzcianne
Składniki:
Potrzebna jest metalowa forma na babkę z przykrywką.
Przygotowanie:
W misce ucieramy mikserem masła z cukrem i żółtkami (na przemian dodając żółtko i cukier), ucieramy dość długo, aż cukier rozpuści się i masa będzie prawie biała. Następnie dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego, kieliszek spirytusu, mąkę ziemniaczaną i tortową, proszek do pieczenia i 3 łyżki oleju. Znowu miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek jajek, które delikatnie wkładamy do przygotowanej wcześniej masy, mieszamy łyżką. 2/3 takiego ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i kaszą manną. Pozostałą część ciasta mieszamy z 3 łyżeczkami kakao i też wkładamy do formy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy szczelnie przykrywką do formy i wkładamy do gotującej się wody (2/3 wysokości formy), gotujemy pod przykryciem około godziny i 10 minut (żeby para wodna nie ulatniała się). Z masła, cukru, kakao i wody robimy czekoladę, tak żeby wszystkie składniki się rozpuściły). Po ugotowaniu babki przyozdabiamy ją czekoladą i różnymi słodkimi ozdobami.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda