Radio Białystok | Koronawirus | Wszystkie zakłady muszą zachować podwyższone zasady sanitarne
Zakłady pracy muszą zachować podwyższone zasady sanitarne, ale są wyłączone z zakazu zgromadzeń do 50 osób; restauracje hotelowe mogą dostarczać posiłki gościom do pokoi - powiedział rzecznik rządu Piotr Müller.
Od weekendu w Polsce obowiązuje stan zagrożenia epidemicznego. Zawieszone zostają międzynarodowe pasażerskie połączenia lotnicze i kolejowe. Transport cargo działa; towary mają wyjeżdżać i wjeżdżać bez zakłóceń. Od niedzieli przez 10 dni do Polski nie będą mogli wjeżdżać cudzoziemcy. Polscy obywatele mogą wracać do kraju; będą poddani 14-dniowej domowej kwarantannie.
W związku z zagrożeniem koronawirusem rząd zdecydował też o ograniczeniu funkcjonowania centrów i galerii handlowych. Sklepy spożywcze, apteki, drogerie i pralnie będą czynne. Inaczej działać będą restauracje i bary – zamówienia możliwe tylko na wynos lub z dowozem. Ponadto zdecydowano o zakazie zgromadzeń powyżej 50 osób.
Przedstawiamy zalecenia dla placówek handlowych i usługowych (w szczególności sklepów spożywczych, drogerii, placówek pocztowych, piekarni, pralni), w związku z rozprzestrzenianiem się #koronawirus.a:https://t.co/m1OfwsOEDq
— Ministerstwo Rozwoju (@MinRozwoju) March 14, 2020
pic.twitter.com/IQ7EpsBOi1
Rzecznik rządu pytany przez PAP czy ograniczenie zgromadzeń dotyczy również zakładów pracy zatrudniających powyżej 50 osób odparł, że nie. "Zakłady pracy nie mają charakteru zgromadzeń w myśl przyjętych przepisów" - mówił. "Wszystkie zakłady muszą zachować jednak podwyższone zasady sanitarne, zgodnie z zaleceniami GIS, takie jak zachowanie odpowiedniej odległości między pracownikami, czy dotyczące dezynfekcji" - zaznaczył rzecznik rządu.
Przedstawiamy zalecenia dla zakładów pracy w związku z rozprzestrzenianiem się #koronawirus.a., przygotowane we współpracy z @GIS_gov
— Ministerstwo Rozwoju (@MinRozwoju) March 14, 2020
➡️ https://t.co/3QsfNAK1M7
pic.twitter.com/hywSDTE6ev
Müller pytany o kwestie funkcjonowania restauracji hotelowych poinformował, że podlegają one takim samym zasadom, jak inne tego typu lokale. "Decyzja dotyczy zawieszenia działalności wszystkich restauracji, także hotelowych. Mogą one jednak przygotowywać posiłki i dostarczać posiłki gościom do pokoi" - zaznaczył.
Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa przygotowało zalecenia dla zakładów pracy.
W komunikacie zalecono m.in., aby zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra), promować regularne i dokładne mycie rąk przez osoby przebywające w miejscach użyteczności publicznej, czy umieszczenie dozowników z płynem odkażającym w widocznych miejscach.
Koronawirus SARS-Cov-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Objawia się ona najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni i zmęczeniem. Podejrzewa się, że do zarażenia koronawirusem, który może wywoływać groźne dla życia zapalenie płuc, doszło w Chinach pod koniec 2019 r.