Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | W Suwałkach rywalizowali kucharze
W Suwałkach już po raz siódmy odbył się konkurs kulinarny „Sąsiedzi przy stole”.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Barszcz buraczano-jabłkowy, babka ziemniaczana, sieja, żurek, czekoladowy mnich, farszynki nadziewane grzybami - to dania, które królowały podczas konkursu. Każdy z trzech zespołów kucharskich pochodzących z Suwalszczyzny miał przygotować potrawy kamedulskie w formie zakąski lub zupy oraz dania głównego. W dodatku w takich ilościach, by starczyło dla licznie zgromadzonej w Parku Konstytucji 3 Maja publiczności.
Degustacji tradycyjnie towarzyszył przegląd twórczości ludowej, a konkursowe jury najwyżej oceniło dania przygotowane przez kucharzy z pokamedulskiego klasztoru w Wigrach: zupę rybną i pierogi z kaczką.
Czy kukurydza jest rośliną przyszłości? Jakie są perspektywy rozwoju uprawy soi w naszym regionie? Do czego wykorzystywać kukurydzę i soję w kuchni i w gospodarstwie? To pytania, na które odpowiedzi szukali uczestnicy Dnia Kukurydzy i Soi w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Krzyżewie.
Do augustowskich jagodzianek, marcinka, czy sera korycińskiego dołączyły białysy. To wytrawne bułeczki wywodzące się z polsko-żydowskiej kuchni z okolic Białegostoku.
To kulinarna podróż w dwa dni dookoła świata, choć nie trzeba wyjeżdżać daleko. Wystarczy wybrać się na Stadion Miejski w Białymstoku na Festiwal Pierogów Świata.
Ponad 300 porcji różnych potraw mięsnych i ziemniaczanych oraz dwa tysiące porcji sałatek trafiło do publiczności śledzącej zmagania kucharzy podczas Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego "Sąsiedzi przy stole".
Urozmaicają smak, wpływają na trawienie, ale chętnie używa się ich też w przemyśle kosmetycznym. O ziołach dyskutują od wczoraj (20.08) uczestnicy trzydniowej konferencji naukowej w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Suwałkach.
Panny wróżyły sobie tego dnia, kiedy wyjdą za mąż, a gospodynie spoglądały w niebo, sprawdzając, czy kury będą się dobrze niosły.