Radio Białystok | Wiadomości | Światowy Dzień Owoców i Warzyw - jak jeść ich więcej?
Są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, a także podstawowym elementem zbilansowanej diety. W piątek 15 października obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw.
I choć sięgamy po nie coraz częściej, to wciąż jemy ich zbyt mało. Według badań przeciętny Polak spożywa dziennie o 120 g owoców i warzyw mniej, niż norma zalecana przez Światową Organizację Zdrowia. Wynosi ona 400 g, co przekłada się na pięć porcji: trzy warzyw i dwie owoców - mówi dietetyk Ewa Olechno:
Musimy pamiętać, że porcja warzyw to nie są dwa plastry pomidora czy ogórka, ale cały pomidor czy cały ogórek do posiłku. I wbrew pozorom nie jest tak trudno zapewnić taką ilość. Na przykład jeden średni pomidor, surówka do obiadu, czy warzywa do kolacji i już uzyskamy te 400 g samych warzyw, a do tego jeszcze owoce w ciągu dnia. W taki sposób łatwo uda nam się to zapewnić - podkreśla Ewa Olechno.
A co zrobić, jeśli nie przepadamy za smakiem samych warzyw i owoców? Dietetycy mają na to sposoby:
Świetnie sprawdzają się różnego rodzaju pasty warzywne do kanapek, pasztety warzywne, zupy krem, gdzie można bardzo dużo warzyw wpleść - takim przykładem jest np. krem z białych warzyw z selerem, pietruszką, kalafiorem. Kluczem jest odpowiednie przyprawienie. Także pieczenie warzyw fajnie zmienia smak i aromat - jeżeli ktoś nigdy nie próbował pieczonej marchewki czy selera, to bardzo polecam. Są też koktajle warzywno-owocowe, np. z owoców jagodowych z dodatkiem źródła białka i zdrowych tłuszczy - wymienia dietetyk Ewa Olechno.
Dietetycy przypominają także, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych i otyłości, a także wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ewa Olechno zwraca jednak uwagę, by dbać o dostarczanie składników odżywczych organizmowi przez cały rok - wtedy jest większa szansa na to, że będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem.