Radio Białystok | Wiadomości | Światowy Dzień Owoców i Warzyw - jak jeść ich więcej?

Światowy Dzień Owoców i Warzyw - jak jeść ich więcej?

autor: Barbara Sokolińska

15.10.2021, 08:43, akt. 09:09

Są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, a także podstawowym elementem zbilansowanej diety. W piątek 15 października obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw.

źródło: stock.adobe.com
źródło: stock.adobe.com


0:00
0:00
Jak jeść więcej warzyw i dlaczego warto to robić? Radzi dietetyk Ewa Olechno | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

I choć sięgamy po nie coraz częściej, to wciąż jemy ich zbyt mało. Według badań przeciętny Polak spożywa dziennie o 120 g owoców i warzyw mniej, niż norma zalecana przez Światową Organizację Zdrowia. Wynosi ona 400 g, co przekłada się na pięć porcji: trzy warzyw i dwie owoców - mówi dietetyk Ewa Olechno: 


Musimy pamiętać, że porcja warzyw to nie są dwa plastry pomidora czy ogórka, ale cały pomidor czy cały ogórek do posiłku. I wbrew pozorom nie jest tak trudno zapewnić taką ilość. Na przykład jeden średni pomidor, surówka do obiadu, czy warzywa do kolacji i już uzyskamy te 400 g samych warzyw, a do tego jeszcze owoce w ciągu dnia. W taki sposób łatwo uda nam się to zapewnić - podkreśla Ewa Olechno.


A co zrobić, jeśli nie przepadamy za smakiem samych warzyw i owoców? Dietetycy mają na to sposoby: 


Świetnie sprawdzają się różnego rodzaju pasty warzywne do kanapek, pasztety warzywne, zupy krem, gdzie można bardzo dużo warzyw wpleść - takim przykładem jest np. krem z białych warzyw z selerem, pietruszką, kalafiorem. Kluczem jest odpowiednie przyprawienie. Także pieczenie warzyw fajnie zmienia smak i aromat - jeżeli ktoś nigdy nie próbował pieczonej marchewki czy selera, to bardzo polecam. Są też koktajle warzywno-owocowe, np. z owoców jagodowych z dodatkiem źródła białka i zdrowych tłuszczy - wymienia dietetyk Ewa Olechno.


Dietetycy przypominają także, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych i otyłości, a także wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ewa Olechno zwraca jednak uwagę, by dbać o dostarczanie składników odżywczych organizmowi przez cały rok - wtedy jest większa szansa na to, że będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem.


| red: bs

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Więcej warzyw i owoców w diecie Polaków w czasie pandemii - wynika z badań

14.10.2021, 16:07

Ponad 40% Polaków twierdzi, że podczas pandemii zaczęło się lepiej odżywiać. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez UCE Research i Syno Poland.


1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu

1.10.2021, 08:45

Według badań już 10 proc. Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa, a drugie tyle planuje zdecydować się na to w najbliższym czasie. 1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu.


Domowe przetwory

24.09.2021, 18:31

Sezonowe owoce i warzywa możemy zamknąć w słoikach i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.


W warzywniakach zostawiamy coraz więcej pieniędzy

14.09.2021, 07:39

Drogie są kalafiory i jabłka, wysoka cena jest także za koszyczek malin i co najmniej o 50 groszy droższe są ziemniaki.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok