Radio Białystok | Wiadomości | Jak przechowywać produkty, by jak najdłużej były świeże?
autor: Marcelina Markowska
Na czas kwarantanny większość z nas zrobiła zapasy żywności. Wszystko po to by wyjścia do sklepów ograniczyć do minimum.
Psychodietetyk Anna Kuczkin radzi jak przechowywać poszczególne produkty, by jak najdłużej były świeże.
- Ryże, kasze, makarony - wystarczy, że mają suchą i zaciemnioną szafkę. Ważne też jest, żeby były przechowywane w szczelnych naczyniach. W ten sposób możemy uniknąć moli - mówi Anna Kuczkin.
Produkty z krótszym terminem ważności np. mięso możemy zawekować mówi Anna Kuczkin.
- Dobrym pomysłem jest np. mięsiwo lub kiełbaska w słoiku. Aby mięso zachowało świeżość na dłużej, możemy je też uwędzić lub upiec - radzi psychodietetyk.
Owoce i warzywa najlepiej jeść świeże, możemy je też zamrozić.
W związku z pandemią koronawirusa większość z nas całe dnie spędza w domu. Ciągły dostęp do lodówki i brak aktywności fizycznej sprzyja podjadaniu - najczęściej słodyczy. Żeby temu zapobiec, powinniśmy pozbyć się ich z domu.
Na jakim etapie jest już epidemia koronawirusa w Polsce, jak zwiększyć odporność i jak zabezpieczyć się przed zakażeniem?
Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk sugerują by zrezygnować np. ze spożywania mleka i surowego mięsa.