Radio Białystok | Wiadomości | Kucharze z całej Polski w Supraślu przygotowywali "Smaki Podlasia" [zdjęcia, wideo]
Blisko 20 kucharzy ze znanych polskich restauracji wzięło udział w sobotę (7.03) w Supraślu w pierwszym Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Smaki Podlasia. Impreza rozpoczęła się o 10:00 w restauracji Pieć Dębów.
To była niecodzienna okazja, by podpatrzeć na żywo pracę mistrzów sztuki kulinarnej. Blisko 20 kucharzy ze znanych polskich restauracji przyjechało do Supraśla na pierwszy Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Smaki Podlasia.
To pierwsze takie wydarzenie w Podlaskiem promujące region i produkty regionalne. W konkursie wzięło udział 9 ekip kucharskich dwuosobowych i 10 członków jury z całej Polski.
Konkurs organizowany jest w formule black box, co oznacza, że ekipy startujące - do samego końca nie wiedzą, z czego będą robiły dania. Ich zadaniem było stworzenie 6 talerzy dania głównego w ciągu 90 minut na profesjonalnie przygotowanych stanowiskach przed osobami, które w ten dzień odwiedzą Pięć Dębów.
Przez cały dzień można było śledzić zmagania kucharzy, podglądać jak pracują i porozmawiać z ekipami. Konkurs był imprezą otwartą, każdy mógł kibicować kucharzom.
Całość wydarzenia poprowadzi Tomasz Purol, zwycięzca V edycji Top Chef Polska.
Smaki Podlasia - audycje Renaty Redy
Lista uczestników:
1. Piotr Wielgo, Jarosław Ciołek - Restauracja NOVA Best Western Hotel Felix Warszawa
2. Marek Paczuski, Łukasz Kostrzewski - Restauracja Ed Red Warszawa
3. Bartosz Murawski, Damian Wasiak - Hotel Renaissance Airport Warszawa
4. Marcin Pęcko, Sebastian Probant - Focus Hotel Premium "Pod Orłem" Bydgoszcz
5. Artur Sienkiewicz, Maciej Wiśniewski - Asto-team Białystok
6. Kamil Krzysztof Paszkowski, Rafał Chełmiński - Restauracja "Pod Jabłoniami" Augustów
7. Borys Sikorski, Dominik Powstański - Rusałka Grand Park Hotel Szczecin
8. Krzysztof Półtorak, Magdalena Kuczyńska - Restauracja Kawelin Białystok
9. Łukasz Mularczyk, Daniel Aluchnia - Hotel Lipowy Most Borki
Jury degustacyjne:
- Piotr Szczygielski-Szczypior,
- Łukasz Konik,
- Tomasz Milewski,
- Sebastian Cichy,
- Marcin Bożek,
- Bartosz Turkowski,
- Sebatian Cichy,
-Daniel Jakubiec.
Jury techniczne:
- Artur Zaskórski,
- Dawid Siniło,
- Michał Arciszewski.