Radio Białystok | Wiadomości | "Sąsiedzi przy stole" - konkurs kulinarny w Suwałkach
Pieczone udko kaczki i glazurowana marchew, kapuśniak, prażone w miodzie buraki oraz galareta słodko-kwaśna z nóżek i głowizny, a do tego deser malinowy - to dania, które królowały podczas odbywającego się po raz piąty w Suwałkach międzynarodowego konkursu kulinarnego „Sąsiedzi przy stole”.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Dania przygotowane przez kucharzy z Polski, Litwy, Rosji, Łotwy i Niemiec oceniali nie tylko członkowie komisji konkursowej ale także suwalczanie. Każda z ekip przygotowała dla nich po kilkadziesiąt porcji danej potrawy. Poziom, jak twierdzi przewodniczący komisji konkursowej - Marcin Budynek, był wyjątkowo wysoki i wyrównany. Dodaje, że takich potraw jeszcze w Suwałkach nie serwowano.
Jury uznało, że najlepszą potrawę przygotowali kucharze z Niemiec. Wygrali o włos z ekipą z Polski, która zapomniała dodać do swojej potrawy jeden składnik.
Organizatorem konkursu jest Suwalski Ośrodek Kultury. Degustacji tradycyjnie towarzyszył przegląd twórczości ludowej.
To już ostatnia odsłona plenerowego pikniku kulinarnego w centrum Białegostoku. Podlaskie Śniadanie Mistrzów tym razem koncentrowało się wokół pomidora.
Kwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków ćwikłowych wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa jako kolejny, nowy produkt z województwa podlaskiego.