Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Serowe pączki - przepis Haliny Raduchy ze wsi Ostrowie
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
4 łyżki cukru
pół szklanki mleka
50 g masła
saszetka drożdży suszonych
300 g twarogu (najlepiej Klinek Dąbrowski)
szczypta soli
2 żółtka i 2 jajka
masło klarowane
Przygotowanie:
Drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodając łyżkę cukru i łyżkę mąki (rozcieramy, odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką i czekamy, aż podwoją objętość). Żółtka i jajka ucieramy z trzema łyżkami cukru (miksujemy na puszystą masę).
Podgrzewamy pół szklanki mleka i topimy 50 g masła, które schładzamy. Do wyrośniętych drożdży dodajemy ubite jajka, mieszamy i dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy mąkę - cały czas mieszając, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę twaróg. Potem już nie łyżką, ale ręką ugniatamy ciasto, dosypując mąkę. Formujemy pączuszki wielkości orzecha włoskiego i czekamy przez pół godziny, aż wyrosną. Smażymy je na maśle klarowanym z obu stron. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda