Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozrabiamy drożdże z jedną łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i trzema łyżkami ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do mąki. 6 żółtek miksujemy z cukrem (pół szklanki cukru). Ubite żółtka wlewamy do mąki z drożdżami. Dodajemy cukier waniliowy i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto, dodając w małych porcjach co jakiś czas ciepłe mleko. Potem dodajemy rodzynki, które dokładnie mieszamy z ciastem. Całość ostawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny (przykryte ściereczką). Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do foremek (do połowy wysokości specjalnej, okrągłej foremki przeznaczonej do wypieku babki). Roztrzepujemy jedno żółtko, którym smarujemy ciasto po wierzchu. Babki w foremkach jeszcze powinny przez jakiś czas poleżeć, by zwiększyły objętość. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu z formy i przestygnięciu, babki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda