Klops - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe

5 kwietnia 2019

Klops - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe, fot. Renata Reda
Klops - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Klops - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego (z łopatki)

0,5 kg mięsa z indyka (np. pierś)

6 jajek

2 cebule

sól, pieprz

łyżka mąki ziemniaczanej

4 łyżki bułki tartej

plastry boczku


Przygotowanie:

Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka, mąkę, bułkę, sól i pieprz.  Dość długo i dokładnie wszystko mieszamy, dolewamy też wodę, by mięso  było soczyste. Formujemy duży klops, obtaczając go w mące wymieszanej z  bułką tartą (do środka klopsa możemy włożyć jajka gotowane na twardo,  czy marynowaną paprykę). Klops kładziemy na blasze wyłożonej papierem do  pieczenia, na wierzch mięsa kładziemy plastry boczku. Wkładamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i w tej temperaturze  pieczemy około pół godziny. Kolejne pół godziny pieczemy już w  temperaturze 150 stopni.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok