Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Klops - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego (z łopatki)
0,5 kg mięsa z indyka (np. pierś)
6 jajek
2 cebule
sól, pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki bułki tartej
plastry boczku
Przygotowanie:
Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka, mąkę, bułkę, sól i pieprz. Dość długo i dokładnie wszystko mieszamy, dolewamy też wodę, by mięso było soczyste. Formujemy duży klops, obtaczając go w mące wymieszanej z bułką tartą (do środka klopsa możemy włożyć jajka gotowane na twardo, czy marynowaną paprykę). Klops kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch mięsa kładziemy plastry boczku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i w tej temperaturze pieczemy około pół godziny. Kolejne pół godziny pieczemy już w temperaturze 150 stopni.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda