Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Ziemniaczane pierogi - przepis Genowefy Kasprzak i Agnieszki Zbierajewskiej ze wsi Sielc w gminie Boćki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- ziemniak.
- cebula.
- przyprawy - sól i pieprz.
- mąka.
- masło lub olej.
- słonina.
- szczypior.
Przygotowanie:
Nadzienie: surowego ziemniaka i cebulę trzemy na tarce. Nadzienie z przyprawami podsmażamy na patelni, na maśle bądź oleju.
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i polewamy gorącą wodą. Ciasto ugniatamy i wałkujemy. Wycinamy z niego krążki i nadziewamy pierogi.
Wodę solimy i wlewamy do niej olej. Kiedy się zagotuje, wrzucamy pierogi i gotujemy je aż do wypłynięcia. Co jakiś czas mieszamy pierogi, aby nie przykleiły się do dna.
Gotowe pierogi można posypać podsmażoną, pokrojoną w kostkę słoniną, cebulą i szczypiorem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda