Radio Białystok | Koronawirus | Stowarzyszenie Producentów Pieczywa: nasze pieczywo jest bezpieczne

Stowarzyszenie Producentów Pieczywa: nasze pieczywo jest bezpieczne

20.04.2020, 17:41, akt. 17:48

Pieczywo wytwarzane przez piekarnie jest bezpieczne - zapewnia Stowarzyszenie Producentów Pieczywa w przysłanym do PAP oświadczeniu odnosząc się do możliwości zarażenia koronowirusem.

źródło: stock.adobe.com
źródło: stock.adobe.com

Jak informuje Stowarzyszenie, ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny wydał oświadczenie w sprawie wyrobów piekarniczych, w którym przypomina, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70 stopni C.

Pieczywo dostępne na sklepowych półkach jest wypiekane, a następnie dopiekane w bardzo wysokich temperaturach. Uformowane z ciasta pieczywo trafia do pieca, gdzie w temperaturze od 190°C do 260°C (temperatura zależy od tego czy są to np. bułki, czy duży bochen chleba) wypiekane jest do 80 proc. tradycyjnego czasu wypieku. 

Na tym etapie zostaje wystudzone oraz zamrożone (poddane jednej z najstarszych i najbezpieczniejszych metod przechowywania żywności) metodą owiewową, czyli zwykłym zimnym powietrzem do temperatury – 10 °C. Następnie zostaje zapakowane w szczelny worek (foliowy) oraz kartony i przewożone w nieprzerwanym ciągu chłodniczym wynoszącym średnio – 18°C. Po dowiezieniu do sklepu zostaje finalnie dopieczone w średniej temperaturze 190°C przez maksymalnie 20 minut, aż trafi na sklepową półkę.

"W ślad za oświadczeniem Głównego Inspektoratu Sanitarnego przypominamy o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punktach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych" - napisano.

Jednocześnie Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że w przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C.


źródło: PAP | red: mak

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Jak przechowywać produkty, by jak najdłużej były świeże?

20.04.2020, 10:35

Na czas kwarantanny większość z nas zrobiła zapasy żywności. Wszystko po to by wyjścia do sklepów ograniczyć do minimum.


W czasie epidemii Polacy coraz więcej kupują przez internet

11.04.2020, 16:21

Obroty firm, które mają sklepy online - także z województwa podlaskiego, zwiększyły się nawet kilkukrotnie.


Rolnicy proszą konsumentów o wsparcie i apelują o kupowanie polskich produktów

8.04.2020, 07:13

W Podlaskiem w bardzo trudnej sytuacji znalazły się małe gospodarstwa wytwarzające tradycyjną żywność.


Prezydent Andrzej Duda rozpoczął akcję "Kupuj świadomie produkt polski"

6.04.2020, 11:48

Rozpoczynamy akcję "Kupuj świadomie produkt polski" i apelujemy, by kupować polskie produkty - mówił w poniedziałek (5.04) na konferencji prezydent Andrzej Duda. Wspiera to rozwój gospodarki, walkę z kryzysem, wspiera też naszych przedsiębiorców - dodał.


Lokalną, zdrową i ekologiczną żywność można kupić mimo zamkniętych targowisk

3.04.2020, 08:21

W powiecie łomżyńskim bazę takich producentów i ich ofertę zgromadzono dzięki projektowi "Natura-lnie lokalnie".


Produkcja żywności w Polsce nie powinna ucierpieć - twierdzą przedstawiciele branży

2.04.2020, 10:05

Niektórzy zastrzegają jednak, że wiele zależy tego jak długo będą obowiązywać ograniczenia i restrykcje związane z epidemią koronawirusa. Poza nimi, w czasie pandemii zmagają się z ograniczeniem eksportu czy mniejszym zbytem na niektóre towary.


GIS rekomenduje rygorystyczne wymogi higieny na targowiskach i bazarach

25.03.2020, 18:45

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością, dlatego w czasie epidemii osoby tam pracujące oraz zarządcy powinni rygorystycznie przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego – wynika z rekomendacji opublikowanych w środę na stronach Głównego Inspektora Sanitarnego.


Minister rolnictwa: żywności w Polsce nie zabraknie

13.03.2020, 13:45

Żywności w Polsce nie zabraknie, panika jest absolutnie nieuzasadniona - zapewnił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.





ZNAJDŹ NAS




źródło: PRB
KORONAWIRUS
23.11.2022, 11:38, akt. 11:39

Raport zakażeń - 17-23.11.2022






Źródło: PRB
KORONAWIRUS
1.06.2022, 16:48, akt. 16:51

Raport zakażeń - 26.05 - 01.06


Raport zakażeń - 12-18 maja
KORONAWIRUS
18.05.2022, 11:11, akt. 11:17

Raport zakażeń - 12-18 maja



źródło: MZ
KORONAWIRUS
27.04.2022, 11:13, akt. 11:19

Raport zakażeń - 21-27 kwietnia











źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok